Kansallista veteraanipäivää vietetään 27.4.

24.4.2023 Kulttuuri

Kansallista veteraanipäivää vietetään torstaina 27.4.2023 teemalla ”Sotiemme opetukset – tulevaisuutemme turvaksi”. Päivän ohelma alkaa seppeleen laskulla sankarihaudalla klo 16.30. Seppeleen laskun jälkeen klo 17 Loppisalissa (Opintie 2-4) esitetään sotakamreeri Raimo Salon tekemä henkilödokumentti  lottajohtaja Fanni Luukkosesta. Kunnan tervehdyksen tilaisuuteen tuo hyvinvointi- ja vapaa-aikapäällikkö Sari Häkkinen.

Dokumentin tekijä, sotakamreeri Raimo Salo kertoo dokumentista näin:

”Olen 2011-2012 haastatellut lähes sata lottaa heidän kokemuksistaan ja näissä haastatteluissa esille nousi sodan jälkeinen aika ja se mitä tapahtui, kun Suojeluskunta ja sen tukijärjestö Lotta Svärd kiellettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta.

Elettiin pelon aikaa ja myös Fanni Luukkonen sai sen kokea, hän hänestä tuli ”persona non grata”, eli ihminen, jota ei ollut olemassa. Ei ollut työpaikkaa minne mennä ja näin ollen ei tulojakaan. 

Lotta Svärdin omaisuus meni selvitystyön alle ja näin ollen sovittu eläke jäi saamatta. 

Hän teki vaatimattoman käännöstyön ja yritti ottaa yksityisoppilaita, olihan hän koulutettu opettaja, mutta töitä ei ollut ja terveyskin alkoi pettää.

Hän kuoli 65-vuotiaana sydänkohtaukseen lokakuussa 1947, mutta palasi vielä julkisuuteen hautajaisissaan, jotka olivat suuri tapahtuma Ii:ssä ja joista kirjoitettiin näkyvästi lehdistössä ja samalla Fannin kunnia sai näin palautuksen.

Kun nämä asian minulle selvisivät ja huomasin miten vähän nykyajan ihmiset hänestä tietävät, päätin 2019 että teen Fannista dokumenttielokuvan. 

Fanni Luukkonen antoi kaikkensa rakastamalleen Lotta Svärdille ja tuleva dokumenttielokuva on kunnianosoitus ”post mortum” ja tuleville sukupolville muistutus tinkimättömästä velvollisuuden kutsusta”

Veteraanipäivän tapahtumien järjestelyistä vastaa  kunnan kulttuuripalvelut.

 

Tuula Pirinen

kulttuurituottaja