
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto
1.1.2023 alkaen Lopella opiskelevien oppilaiden ja opiskelijoiden opiskeluhuollon palveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue eli Oma Häme.
Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan 1.1.2023 sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 11 Kanta-Hämeen kunnalta sekä kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle.
Palvelut jatkuvat kuten aiemmin: opiskeluhuollon palvelut tarjotaan jatkossakin oppilaitoksissa ja lähipalveluna. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia palvelevat pääsääntöisesti samat tutut ammattilaiset. Henkilökunnan puhelinnumerot säilyvät ennallaan ja heidät tavoittaa edelleen Wilman avulla. Sähköpostiosoitteet vaihtuvat muotoon etunimi.sukunimi@omahame.fi 1.1.2023 alkaen.
Ajankohtaisin tieto hyvinvointialueen palveluista löytyy Kanta-Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuilta omahame.fi.
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on tukea lapsen ja nuoren tervettä kasvua, kehitystä ja hyvinvointia yhdessä vanhempien ja koulun kanssa. Kouluterveydenhuolto on osa oppilashuoltoa ja tavoitteena on edistää muiden toimijoiden kanssa myös koko kouluyhteisön hyvinvointia.
Terveydenhoitaja on paikalla alakouluilla tiettyinä päivinä ja yläkouluilla joka päivä. Katso tarkemmin kohdasta yhteystiedot.
Terveydenhoitajan tarkastus on vuosittain joka luokka-asteella. Vanhemmat kutsutaan mukaan 1., 5., ja 7.lk:n tarkastuksiin.
Terveydenhoitajan luo voi tulla keskustelemaan myös:
- kasvamisesta ja murrosiästä
- terveystottumuksiin liittyvistä asioista
- jos jaksaminen huolestuttaa
- huolista perheessä tai kavereiden kanssa
- seurusteluun, seksuaalisuuteen tai ehkäisyyn liittyvissä asioissa
- ajanvarauksella pieniin hoitotoimenpiteisiin (esim. ompeleiden poisto, korvahuuhtelu, rokotus)
- koulussa äkillisesti sairastuessa, koulutapaturman sattuessa
Koululääkärintarkastukseen kutsutaan kaikki 1., 5. ja 8. luokan oppilaat.
Sairauksien hoito ja reseptien uusinta tapahtuu terveysasemilla.
Yhtenäiskoulun vuosiluokilla 7-9 on fysioterapeutin vastaanottoa. Hän antaa ohjausta ja neuvontaa mm. liikunnan ja fyysisen kunnon ylläpitämisessä, erilaisissa ryhtiongelmissa sekä tuki- ja liikuntaelinongelmiin liittyvissä vaivoissa. Toimintaan kuuluu myös rentoutumistaidon opetus. Kaikki toiminta tähtää oppilaan itsehoitovalmiuksien lisäämiseen. Tärkeää on oppilaan oma motivoituminen ja sitoutuminen harjoitteluun.