Ahti Gåpå on vuoden 2023 Lopen Uupunut

19.12.2023

Ahti Gåpå sai kunniakirjan ja kukkatervehdyksen kulttuurituottaja Tuula Piriseltä.

Kuva ja teksti Kare Asp

Kotiseutuneuvos, Lopen historiaan, tapahtumiin ja henkilöihin paneutunut kirjoittaja Ahto Gåpå on Lopen Uupunut vuosimallia 2023.

Jo vuonna 2021 äänestyksessä kakkoseksi Heikki Mikkolan jälkeen sijoittunut Ahti Gåpå sai nyt taakseen valtavan kannatuksen. Kun äänestyksessä annettiin kaikkiaan 435 ääntä, sai kotiseutuneuvos niistä 127. Gåpå ei ollut tällä kertaa etukäteen nimetty ehdokas vaan tuli äänestykseen vapaana valintavaihtoehtona.

Moni äänestäjistä kiitteli Ahti Gåpån työtä kirjoittamisen ja historian tutkimisen saralla. Paikalliset taustatiedot ja jopa perinteet ovat olleet vahvassa roolissa Gåpån kirjoitustöissä. Niitä on julkaistu niin lehdessä kuin kirjoissa.

Ahti Gåpå täyttää tammikuussa 89 vuotta.  Kirjoja on syntynyt useita  myös kotikylä Sajaniemen ja koko Etelä-Hämeen asioista. Vahvasti esillä on ollut Sakari Pälsin toiminta ja ura. Merkittävä rooli Gåpån arjessa oli myös reserviläistoiminnalla.

Kun työura puhelinpuolella päättyi, lähti Gåpån tekstintuottajan ura nousukiitoon. –Pystyin eläkkeellä syventymään paremmin myös tutkimuspuoleen.  Olen pyrkinyt tuomaan tavallisen kansan esiin.

Ahti Gåpå oli yllättynyt kuullessaan äänestyksen tuloksesta. –Kyllä nyt on istuttava hetkeksi, oli sen verran tämäkkä uutinen. Joku on varmaan ottanut tehtäväkseen masinoida äänestäjiä mukaan, muuten tuo ei olisi mahdollista.

Tällä kertaa Lopen Uupuneen äänistä noin puolet annettiin tekstiviesteillä tai sähköisesti, perinteisiä paperiääniä tuli se toinen puoli.

Äänestyksessä kakkoseksi sijoittui Vojakkalan puuhamies Urpo Vienonen 58 äänellä. Kolmas oli kunnan palveluksesta eläköitynyt Kari Oksanen 42 äänellä ja neljäs kanttori Taina Sulkanen 32 äänellä. Kaikki äänestykseen etukäteen asetetut ehdokkaat saivat yli viisi ääntä. Tällä kertaa mukaan tuli paljon myös äänestäjien omia ehdokkaita mutta heillä ei kannatus riittänyt ihan kärkisijoille kuin Gåpålla.

Lopen Uupuneen oikeuksiin kuuluu myös oman puun istuttaminen Lopen Kirkonkylälle Uupuneiden puistoon, joka on urheilualueiden lähellä. Puun istuttaminen tapahtuu tuolle toiminnalle soveliaana aikana eli kesäkaudella.