Ke­sän vii­mei­set ui­ma­ve­si­näyt­teet on otet­tu

10.8.2023

Etelä-Hämeen ympäristöterveys valvoo Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän yleisten uimarantojen veden laatua. Kesän aikana näytteitä otetaan kolme tai neljä kertaa riippuen uimarannan kävijämääräarviosta. Kesän viimeiset uimavesinäytteet otettiin viikoilla 31 ja 32. Uimavesinäytteiden tulokset löytyvät Riihimäen kaupungin verkkosivuilta. Tutkimustulokset toimitetaan myös uimarantojen ilmoitustauluille. Uimavesinäytteissä ulosteperäisten bakteerien määrät ovat olleet pääasiassa matalalla tasolla.

Viikoilla 31 ja 32 uimavesien lämpötilat vaihtelivat keskimäärin 18–21 asteen välillä.

Sinilevää havaittiin Forssassa Valijärvellä, Janakkalassa Ahilammella ja Harvialassa, sekä Lopella Heratuksessa, Launosissa, Läyliäisissä ja Sajaniemessä. On kuitenkin hyvä huomioida, että vallitsevat sääolosuhteet vaikuttavat sinileväesiintymiin, ja siksi onkin hyvä tarkastaa uimaveden laatu aistinvaraisesti aina ennen uimista.

Ypäjänkylän uimarannalla on tänä kesänä saatu iho-oireita, jotka viittaavat järvisyyhyyn. Laboratoriomäärityksessä näytteestä ei löydetty järvisyyhyä aiheuttavien imumatojen toukkia. Tutkimuksen perusteella toukkien esiintymisen mahdollisuutta ei voida kuitenkaan sulkea pois. Syyhyä aiheuttavat toukat (mm. schistosoma) kuolevat nopeasti vapaassa vedessä ilman isäntää, ja lisäksi ne esiintyvät yleensä runsaiten aamuaikaan. Toukat voivat olla vesipatsaassa myös niin harvassa, että niiden osuminen näytteeseen on epätodennäköistä. Tutkimustodistus lausuntoineen löytyy uimarannan ilmoitustaululta.

Nämä uimavesinäytteet olivat kesän viimeiset. Uimakausi päättyy 31.8.2023.

Katso oman rantasi uimaveden laatu tämän sivun taulukosta.

Lisätiedot

Lai­ne Jo­han­na
Ympäristöterveystarkastaja
Riihimäen toimipiste
Elinvoiman toimiala, ympäristöterveys
050 500 1441
johanna.laine@riihimaki.fi