Lapsella on oikeus turvallisuuteen – Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Lopella

7.11.2022

Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tänä vuonna viikkoa vietetään 14.-20.11.2022 ja sen teemana on Lapsella on oikeus turvallisuuteen. Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta.

Lopen kunta on ollut vuodesta 2019 alkaen mukana Unicef Lapsiystävällinen kunta –mallissa. Lopella viikon tapahtumissa ovatkin mukana kunnan kaikki toimialat. Tekninen toimi valaisee viime vuosien tapaan viikon ajaksi kunnantalon edessä olevan Leijona – veistoksen Unicefin sinisellä tunnusvärillä. Perjantaina 18.11. kunnan työntekijöiden lapset pääsevät isän, äidin tai vaikkapa kummin mukaan työpaikalle, sillä olemme mukana Lapset mukaan töihin –päivässä. Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. liputetaan kaikissa kunnan kiinteistöissä.

Lapsen oikeudet ja viikon teema esillä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

Lapsen oikeuksien viikolla päiväkodeissa, perhepäivähoidossa sekä esiopetusryhmissä käsitellään viikon  teemaa lasten kanssa lapsenoikeudet.fi – sivustolta saatavan materiaalin avulla. Lisäksi varhaiskasvatuksen yksiköissä järjestetään temppuratoja, konsertteja ja muuta ohjelmaa. Päiväkoti Pellavan pihaan tulee paloauto vierailulle tiistaina 15.11.

Kouluissa viikkoa toteutetaan monin eri tavoin hyödyntämällä verkkosivuilta saatavaa opetusmateriaalia, yhteisissä päivänavauksissa ja välituntileikeissä. Opetuksessa hyödynnetään lapsen oikeuksiin tutustumisessa toiminnallisia menetelmiä, kuten pelejä ja QR-ratoja.

Perjantaina 18.11. kaikilla päiväkodeilla ja kouluilla on lapsien iloksi jäätelöpuikot jälkkäriksi.

Vapaa-aikatoimi ottaa varaslähdön viikkoon Liikuntasäpinää tapahtumassa 12.11. klo 10-12

Vapaa-aikatoimi ottaa varaslähdön Lapsen oikeuksien viikkoon järjestämällä Liikuntasäpinää tapahtuman lauantaina 12.11. klo 10-12. Kirjastossa on mahdollisuus viedä pehmolelu nalletohtorin vastaanotolle tiistaina 17.11. klo 13. Lisäksi kirjastossa on perheen pienimmille suunnattu Viiru ja Pesonen teatteriesitys lauantaina 19.11. klo 12 ja 13. Esitykseen on vapaa pääsy. Nuorisotiloilla on tiistaista torstaihin viikon teeman mukaisia pelejä, askartelua ja yhteistä tekemistä.

Seitsemän ilmastotekoa

Lasten ja nuorten turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa vahvasti ilmastokriisi ja ilmastoon liittyvät kysymykset. Ympäristötoimi onkin päättänyt julkaista seitsemän ilmastotekoa loppilaisille lapsille ja nuorille, yksi viikon jokaiselle päivälle.

Nuorisovaltuusto kaappaa kunnan instagramin

Nuorisovaltuusto kaappaa kunnan instagram-tilin ja tuottaa sinne nuorten näköistä sisältöä. Lisäksi nuvalaiset jakavat heijastimia ja kuumaa mehua kunnantalon Leijonapatsaan lähettyvillä 17.11. klo 16.30-18.30.

Lapsen oikeuksien viikko näkyy ja kuuluu Lopen kunnan somekanavissa joten seuraa mitä kaikkea meillä viikon aikana tapahtuu. Somepostaukset löytyvät aihetunnisteilla #loppi # #LapsenOikeuksienViikko #lapsiystävällinenkunta #munturvallisuus #sunturvallisuus