Kirjaston palvelut kouluille

Kirjastoon tutustuminen ja kirjastonkäytön opetus

Kirjasto tarjoaa ohjattuja tutustumiskäyntejä peruskoulun oppilaille eri luokka-asteille.

Kirjastokäyntiin kannattaa varata kaksoistunti, jotta oppilaat ehtivät myös omatoimisesti tutustua kirjastoon ja kirjoihin sekä lainata luettavaa. Sovithan tutustumiskäynnistä mieluiten vähintään kahta viikkoa etukäteen.

Kirjastonkäytön opetustunneilla tutustutaan kirjastoon ja sen aineistoihin. Tiedonhaun opetuksessa voidaan tutustua luokitukseen, verkkokirjastoon ym. Kirjastonkäytön opetusta tarjotaan erityisesti kolmannelle, seitsemännelle ja lukion ensimmäiselle luokalle. Sovithan kirjastonkäytön opetuksesta mieluiten vähintään kahta viikkoa etukäteen.

Seija Laakso

Alakoululaisten kirjastonkäytön opetus, kirjavinkkaus, satutunnit

Heidi Kastelli

Yläkoululaisten ja lukion kirjastonkäytön opetus

Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus on lukuharrastuksen herättelyä ja ylläpitoa. Kirjavinkkari kokoaa valikoiman kirjoja, joista hän kertoo houkuttelevasti luokalle. Vinkkauksessa otetaan huomioon eritasoiset lukijat. Kirjat voidaan lainata luokan kortille tai oppilaiden omille kirjastokorteille. Jotta kirjoja saataisiin varattua riittävä määrä ja oppilaat saisivat kirjat lainaan suoraan vinkkauksesta, pitää kirjavinkkaus varata vähintään kolme viikkoa etukäteen.

Kirjavinkkausta voidaan järjestää kirjastokäynnin yhteydessä. Kirjavinkkari voi myös tulla koululle vinkkaamaan, jolloin oppilaat voivat lainata kirjoja luokassa vinkkauksen jälkeen.

8-luokkalaisille vinkataan kattaus kirjallisuuden eri genrejä. 9-luokkalaisille vinkataan kotimaista kirjallisuutta.

Seija Laakso

Alakoululaisten kirjastonkäytön opetus, kirjavinkkaus, satutunnit

Lukujuttu

Lukujuttu on Lopen kunnan nelosluokkalaisille tarjottava kirjakassipalvelu. Lopen kirjastoauton poissaolon aikana Lukujuttu ei ole toiminnassa.

Lukujuttu 2022-2023

Lukuvinkkejä 1. – 6. luokille

Lukuvinkkejä yläkoululaisille

Kirjasarjat ja teemapaketit

Kirjastosta löytyy kirjasarjoja luokkien yhteisiksi lukukirjoiksi.

Kysy kirjastosta myös erilaisia teemapaketteja (esim. avaruus, luonto, eläimet, sarjakuvat) opetuksen tueksi. Kirjasarjat ja teemapaketit lainataan koulun/luokan kirjastokortille.

Kirjasarja- ja teemapakettitilaus tulee tehdä kirjastoon vähintään viikkoa ennen kirjastosta tai kirjastoautosta noutoa.