Älä päästä haitallista vieraslajia Lopen luontoon

15.5.2023 Ympäristönsuojelu

Vieraslajit ovat maailmanlaajuisesti suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle. Lopella yleisimpiä ja tunnetuimpia vieraslajeja ovat komealupiini, jättiputki, jättipalsami ja espanjansiruetana. Ne ovat alkuperäiseen luontoon kuulumattomia lajeja, jotka ovat levinneet tänne ihmisen toiminnan seurauksena joko tahallisesti tai tahattomasti. Puutarhajätteen mukana vieraslajit leviävät tehokkaasti, esimerkiksi vanhoilla puutarhajätteiden vientipaikoilla voi lähes varmasti tavata ainakin jättipalsamia ja tatarta.

Haitalliset vieraslajit aiheuttavat kiinteistölle arvonalennusta ulkonäkösyistä, koska nopeasti siemenistä tai juurakon kautta leviävät lajit muodostavat massiivisia kasvustoja. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi jättiputket, ruttojuuret ja tataret, koska niiden hävittäminen on vaikeaa ja mahdollisesti hyvinkin kallista. Haitallisen vieraslajin villiintyminen kulttuurimaisemaan alentaa myös maiseman arvoa, koska vieraslajit syrjäyttävät alkuperäisiä kulttuurimaiseman kasveja. Esimerkiksi ruttojuurten suurten lehtien alla eivät muut kasvilajit selviydy.

Tehokkainta vieraslajien torjuntaa on, että lajien tuonti tai leviäminen uudelle alueelle estetään kokonaan. Ethän siis osta vieraslajeja pihallesi. Vieraslajiportaalista löytyvät ohjeet vieraslajien tunnistamiseen ja hävittämiseen, ja sinne toivotaan kaikkien kansalaisten syöttävän omat havaintonsa vieraslajeista.

Sonja Lahtinen

Ympäristöpäällikkö