Lähikalaa lasten lautaselle –hanke innostaa nuoria kalastuksen ja kalankäsittelyn pariin

12.12.2022 Ympäristönsuojelu

Vanajavesikeskus järjestää yläkouluikäisille nuorille suunnattuja kalankäsittelykursseja ”Lähikalaa lasten lautaselle”–hankkeeseen liittyen. Myös Lopen yhtenäiskoulu on mukana hankkeessa. Ensimmäinen oppitunti järjestetään maanantaina 19.12.2022, jolloin Vanajavesikeskuksen Heidi Kontio opettaa kalankäsittelyä kahden 8. luokan valinnaisaineryhmän kanssa. Oppitunnilla on mukana myös yhtenäiskoulun kotitalousopettaja Auli Pulli.

Mikä on Lähikalaa lasten lautasille –hanke

Hankkeen avulla lapset ja nuoret oppivat käsittelemään itse kalaa ja valmistamaan siitä ruokaa. Näin saadaan myös itse pyydetty saalis hyödynnettyä ja uutta sisältöä kalastusharrastukseen. Vanajavesikeskuksen Lähikalaa lasten lautasille –hankkeessa järjestettävien kalankäsittelykurssien myötä saadaan uusia innokkaita nuoria kalastusharrastuksen pariin. Lisäksi kalojen fileointi- ja käsittelytaito siirtyy myös koteihin ja kotimaisen kalan arvostus ja käyttö saadaan kasvuun.

Hanke koostuu 16 opetustuokiosta ja 3 tapahtumasta syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana. Hankkeessa laaditaan kalankäsittelytietopaketti nuorille. Opetustuokiot alkavat lyhyellä hygienia- ja turvallisuusinfolla, kalan oikeaoppisella esikäsittelyllä ja tuoreen kalan tunnistamisella. Tämän jälkeen opetellaan pyöreän kalan fileointi ja valmistetaan fileistä ateria. Lopuksi keskustellaan kalastusharrastuksesta ja lähikalan käyttömahdollisuuksista. Oppilaille jaetaan kirjallinen tietopaketti kalankäsittelystä ja resepteistä. Opetustuokion kesto on 1-2 tuntia. Opetustuokiota järjestetään yläkouluilla ympäri Hämettä, mukana ovat Akaa, Hausjärvi, Hollola (Hämeenkoski), Janakkala, Kärkölä, Lempäälä, Loppi ja Tammela.

Sonja Lahtinen

Ympäristöpäällikkö

Lue myös