Lapsella on oikeus hyvinvointiin – Lapsen oikeuksien viikko

13.11.2023 Lapsiystävällinen kunta

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.-26.11.2023. Teemana tänä vuonna on Lapsen oikeus hyvinvointiin.

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettavuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tänä vuonna viikkoa vietetään 20.-26.11. ja sen teemana on Lapsella on oikeus hyvinvointiin. Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta.

Lopella lapsen oikeuksien viikko on näkynyt jo usean vuoden ajan kunnan kaikilla toimialoilla. Tekninen toimi valaisee viime vuosien tapaan viikon ajaksi kunnantalon edessä olevan Jätinkorven leijona – veistoksen Unicefin sinisellä tunnusvärillä. Kirjastossa on esillä kirjanäyttely lapsen oikeuksien teemoista. Viime vuotiseen tapaan Nuorisovaltuusto kaappaa kunnan Instagram-tilin ja tuottaa sinne nuorten näköistä sisältöä. Perjantaina 24.11. kunnan työntekijöiden lapset pääsevät isän, äidin tai vaikkapa kummin mukaan työpaikalle, sillä olemme mukana Lapset mukaan töihin –päivässä.

Lopen kunta on ollut vuodesta 2019 alkaen mukana Unicef Lapsiystävällinen kunta –mallissa.

Koulujen oppilaat kokoontuvat oppilaskuntatapaamiseen lapsen oikeuksien päivänä

Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. kaikista kouluista saapuu edustajat oppilaskuntien tapaamiseen kunnantalolle. Näin suuri tapaaminen järjestetään Lopella ensimmäistä kertaa. Aamupäivän aikana kuullaan oppilaskuntien näkemyksiä lasten oikeuksista Lopen kunnassa. Kaikki koulut ovat käsitelleet aihetta etukäteen oppitunneilla. Päivän ohjelmassa on myös lasten ja nuorten kyselyvartti viranhaltijoille ja poliitikoille.

Lapsen oikeudet ja viikon teema esillä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

Lapsen oikeuksien viikolla varhaiskasvatuksessa ja esiopetusryhmissä käsitellään viikon teemaa lasten kanssa lapsenoikeudet.fi – sivustolta saatavan materiaalin avulla. Viikon touhuissa korostetaan lapsen valintojen mahdollistamista erilaisissa tilanteissa. Lapset pääsevät mm. pitämään aamupiirin, äänestämään unisatukirjasta ja lauluista sekä valitsemaa viikon retkikohteen.

Kouluissa viikkoa toteutetaan monin eri tavoin hyödyntämällä verkkosivuilta saatavaa opetusmateriaalia, yhteisissä päivänavauksissa ja välituntileikeissä. Launosten koululla on tiistaina yhteinen koristurnaus ja välitunneilla pääsee vaikkapa discoon ja rentoutushetkiin.

Ruokapalvelut tarjoaa torstaina 23.11. kaikilla päiväkodeilla ja kouluilla jäätelöt.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikatoimi järjestää Liikuntasäpinät, kuntosaliopastuksia sekä nuoppari-iltoja

Hyvinvointi- ja vapaa-aikatoimi ottaa varaslähdön Lapsen oikeuksien viikkoon järjestämällä Liikuntasäpinää – tapahtuman lauantaina 18.11. klo 10-12. Kaikilla nuorisotiloilla on teemailtoja liittyen lasten ja nuorten hyvinvointiin. Aiheina on kavereiden vaikutushyvinvointiin, vahvuuksien tunnistaminen, omien eri roolien pohdinta sekä omat arvot ja voimavarat. Lauantaina 25.11. Kuntalassa on avoin iltapäivä niin nuorille kuin heidän huoltajilleen. Silloin teemana on unelmat ja painajaiset.

Nuorille on tarjolla myös kaksi avointa ja maksutonta kuntosaliopastusta Elmolan kuntosalilla. 20.11. klo 16-17 ja 23.11. klo 15-16 järjestettävät opastukset on suunnattu 7 –lk. -2. asteen opiskelijoille. Tunnin aikana käydään läpi turvallista ja tehokasta kuntosaliharjoittelua.

Lopen opisto tarjoaa mahdollisuuden käydä maksutta tutustumassa lasten kuvataideryhmien toimintaan keskiviikkona 22.11.:

  • Taidetta paperille – lasten kuvataide, Läyliäisten koululla klo 15.30-17.00.
  • Kuvataide lapsille ja nuorille, Yhtenäiskoulun kuvataideluokassa klo 17.30-19.00.

Hyvinvointia luonnosta – ympäristönsuojelun vinkit

Ympäristönsuojelu antaa kolme hyvinvointiteeman sopivaa vinkkiä, miten luonnosta voi ammentaa hyvinvointi, ja miten itse voi vaikuttaa luonnon hyvinvointiin.

Lapsen oikeuksien viikko näkyy ja kuuluu Lopen kunnan somekanavissa joten seuraa mitä kaikkea meillä viikon aikana tapahtuu. Somepostaukset löytyvät aihetunnisteilla #loppi #lopenkunta #lopeltahyvä #meillämukulatkasvaajamenestyy #lapsenoikeuksienviikko #lapsiystävällinenkunta #lapsenpuolesta

Valtakunnallisesti lisätietoa on luettavissa Lapsen oikeudet -verkkosivulta.  

 

Mikael Kölhi

nuorisotyön koordinaattori

Eija Heinonen

viestintäsuunnittelija