Uimarantojen vedenlaatua seurataan säännöllisesti uimakaudella

9.7.2024 Ympäristönsuojelu

Etelä-Hämeen ympäristöterveys valvoo Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän yleisten uimarantojen veden laatua. Kyseisissä kunnissa on yhteensä 46 uimarantaa. Uimarannoilta otetaan 3-4 näytettä uimakauden aikana, ja vedenlaatua seurataan säännöllisesti.

Viimeisimmät uimavesinäytteet on otettu viikoilla 24 ja 25. Uimarantojen näytteet ovat pääosin hyväksyttyjä. Poikkeuksena oli Tammelan Saaren kansanpuiston Suujärven uimarannan ensimmäinen näyte 3. kesäkuuta, joka ylitti toimenpiderajan suolistoperäisten enterokokkien osalta. Uusintanäytteessä 7. kesäkuuta enterokokkien määrä oli kuitenkin jo vähentynyt huomattavasti, ja vesi oli uintikelpoista. Muissa rantavesissä suolistoperäisten bakteerien määrät pysyivät alhaisina, eikä sinilevää havaittu.

Uimaveden lämpötilat vaihtelivat 17,8–23,1 °C välillä. Uimarantojen vedenlaatu oli hyvä ja turvallinen suurimmassa osassa mittauspisteistä.

Tärkeä muistutus: Tarkista sinilevätilanne aina ennen uimista.

Sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on kuitenkin vaikea ennustaa, ja tilanne voi vaihdella nopeasti, jopa saman päivän aikana. On suositeltavaa tarkistaa uimaveden laatu aistinvaraisesti ennen uimista. Sinilevän tunnistamiseksi voi käyttää lasi- tai keppitestiä: lasitestissä veden annetaan seistä lasissa noin tunnin ajan, ja pinnalle nousevat vihreät hiukkaset ovat merkki sinilevästä. Keppitestissä vaaraton rihmamainen levä jää roikkumaan keppiin, mutta sinilevä hajoaa veteen hiukkasiksi. Sinilevä sekoitetaan helposti siitepölyyn, joka on kellertävämpää kuin vihertävä sinilevä.

Seuraavat näytteenottokerrat ovat jo tällä viikolla

Seuraavat uimavesinäytteet otetaan 8.7. alkavalla viikolla.  Uimavesinäytteiden tulokset ovat nähtävillä uimarantojen ilmoitustauluilla sekä ympäristöterveyden verkkosivuilla.

Yhteystiedot

Johanna Laine
ympäristöterveystarkastaja
p. 050 500 1441

johanna.laine@riihimaki.fi

Etelä-Hämeen ympäristöterveys, Riihimäen toimipiste

 

Nina Yli­ta­lo

ympäristöterveystarkastaja
p. 040 752 3375

nina.ylitalo@riihimaki.fi

Etelä-Hämeen ympäristöterveys, Jokioisten toimipiste

Read also