Komion luonnonsuojelualue / Samon reitit

Komion luonnonsuojelualueella kulkee kolme ympyräreittiä, jotka lähtevät Luutasuon pysäköintialueelta (Luutasuo 243). Samon reiteille johtava metsäautotie on suljettu talvi -ja kelirikkoaikana. Alueella kulkee metsälatuja. Kevään 2024 osalta Pilpalantien puoleinen puomi on avattu liikenteelle 10.5.2024.

Komion luonnonsuojelualue kolmalle sijalle Vuoden Retkipaikka 2023 äänestyksessä

Komion esteetön reitti Lopella tempaisi ajatukset retkelle Kainuuseen

Puomit alueella on avattu kesä/syyskauden ajaksi. (toukokuu 2024), talvikaudella puomit on suljettu.
Alueen parkkipaikat:
Pilpalantien viereinen parkkipaikka: Luutasuo 1
Lähtöreiteille sulanmaan aikana: Luutasuo 243
Kalamajan Kämpältä lähtö: Hirvenharjuntie 104

Vaativa esteetön samo

Reitille saavutaan Pilpalantieltä, jonka jälkeen ajetaan metsäautotietä noin 2,5 km parkkipaikalle asti (Luutasuo 243). Esteettömät parkkipaikat sijaitsevat esteettömän käymälän vieressä parkkipaikan päädyssä.

Reitille lähdetään huussin takaa metsäautotietä pitkin n. 60 metriä, reitti on merkitty maastoon vastapäivään vaativan esteettömän reitin merkeillä, opasteissa ei ole pistekirjoituksia. Reitti on 1 km mittainen vaativa esteetön reitti. Reitin maasto on rakennettu murskepohjainen reitti, jonka päälle on tehty 0-8mm kivituhka kerros. Polun leveys on noin 1,2 metriä.

Reitin alussa on alamäki rannan suuntaan, jossa voi tarvita avustajaa. Rantareitin osuudella on kolme levähdyspaikkaa, joiden yhteydessä on muutamia penkkejä maisemien katselua ja jopa mato-ongella kalastamista varten (erillistä laituria ei  kuitenkaan ole). Murskepolulta saavutaan esteettömälle sillalle, jota pitkin pääsee taukopaikalle asti.

Taukopaikalla on esteetön tulentekopaikka, tulisija on maan tasolla. Taukopaikalta reitti palaa takaisin samaa mursketietä ja pitkospuu siltaa pitkin. Sillan jälkeen reitti jatkuu murskepolkuna aina metsäautotielle asti, ennen metsäautotielle pääsyä on ylämäki, jossa voi tarvita avustajan avustusta. Reitti jatkuu metsäautotietä pitkin aina parkkipaikalle takaisin.

Huomioitavaa on, että reitin varrella on ylä- ja alamäkeä. Vaativalla esteettömällä reitillä pinnanmuodot vaihtelevat ja reitillä voi olla juuria ja kiviä sekä sääolosuhteet asettavat usein omat haasteensa reitille. Paikoitellen reitin pituuskaltevuus ylittää 8 % sekä sivuttaiskaltevuus 3 %. Jos liikut apuvälineen kanssa tarvitset maastoon soveltuvan välineen sekä voit tarvita reitillä avustajaa. Pyörätuolilla liikkuvalle on hyötyä isoista etupyöristä tai jopa nokkapyörän käyttämisestä. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Luutalammin parkkipaikka ei ole käytössä talvi – ja kelirikkoaikoina.

Apuvälineitä on mahdollista vuokrata mm. SOLIAN ja MALIKEN kautta

SOLIA (paralympia.fi)
Toimintavälineitä | Tukiliitto

Pikku samo

Reitti on 3,5 km mittainen lapsiperheille sopiva reitti. Maasto on vaihtelevaa harjumetsää ja puustoista suoaluetta. Reitin varrelta löytää myös kulotettua metsää. Reitin viitoitus on merkitty myötäpäivään keltaisilla pyöreillä muovilätkillä.

Luutaharjun samo

Reitti on noin 6,5 km mittainen rengasreitti. Maasto on vaihtelevaa harjumetsää, suoalueita, jyrkkiä nousuja ja laskuja, reitillä pääsee myös erämaan tuntumaan Luutalammin alueella. Reitiltä löytyy myös kulotettua metsää. Reitillä on jyrkkiä portaita ja pitkoksia suoalueilla. Vuoren päällä on penkki levähdystä tai vaikka maisemien ihastelua varten. Reitin viitoitus on merkitty myötäpäivään oranseilla pyöreillä metallimerkeillä ja risteyksissä viitoitus Samo.

Huomioithan, että alueella kulkee myös Poronpolku tapahtuman merkkejä. Poronpolkun polkaisu -ja kävely tapahtumat järjestetään joka vuosi syyskuun viimeisenä viikonloppuna.